Depresjon

Depresjon er en psykisk lidelse som først og fremst kjennetegnes av vedvarende nedstemthet, redusert interesse for dagliglivets aktiviteter og redusert energi som påvirker fungering i hverdagen. Graden av depresjon kan variere fra milde til alvorlige symptomer. Den rammer alle aldersgrupper og har tendens til å vende tilbake hos personer som tidligere har gått gjennom en depressiv episode.

Ved atypisk parkinsonisme kan det være vanskelig å avdekke en depresjon, da flere av symptomene på depresjon ligner på symptombildet ved sykdommen. Språkvansker kan også gjøre det vanskelig å kartlegge depresjonen. Symptomer på depresjon kan være svekket konsentrasjon og oppmerksomhet, initiativløshet og beslutningsvegring, forstyrrelser i søvnmønstre, redusert eller økt appetitt angst, rastløshet og uro, irritabilitet og temperamentsutbrudd og angst.

Tiltak:

  • Samtale
  • Fysisk aktivitet
  • Samtaleterapi
  • Antidepressive

Årsak

Flere mekanismer antas å medvirke til depresjon ved atypisk parkinsonisme, blant annet endret konsentrasjon av ulike signalstoffer i hjernen (dopamin, noradrenalin, acetylkolin og serotonin), samt personlighetsmessige (f.eks evne til å takle egen sykdom) og psykososiale faktorer (f.eks. personlig økonomi, familieforhold og jobbmiljø).

Tiltak

Samtale

Det å snakke med noen om diagnosen og utfordringene opplevelses ofte godt. For noen er partner, venner og nære gode samtalepartnerne. Andre ønsker å snakke med noen som selv har erfaring med diagnosene. Det kan da være god å snakke med en likeperson. 

Likepersonstilbud finner du her: parkinson.no

Fysisk aktivitet

Konsentrasjonen i blodet av endorfiner, kroppens egenproduserte, morfinliknende stoffer, stiger under hard fysisk aktivitet. Man har foreslått at den forbigående økning av endorfinnivået kan forklare treningens psykologiske effekt. Ved dype depresjoner reduseres hjernens innhold av serotonin og noradrenalin. De vanligst postulerte psykologiske virkningsmekanismene er at treningen gir en opplevelse av mestring, eller at virkningen skjer via distraksjon.

Samtaleterapi 

Psykiater, psykologer og psykiatriske sykepleiere er profesjonelle samtalepartnere som kan gi terapi og verktøy til å håndtere utfordringer. Psykologer og psykiatrikere har dessverre ofte lang ventetid. Psykiatriske sykepleiere er derimot ofte et lavterskeltilbud i kommunen.

Antidepressive

For å erstatte den endrede konsentrasjonen av signalstoffer i hjernen kan det gis SSRI preparater (lette antidepressive).